Lavanda este de asemenea o planta comestibila. Datorita gustului sau intens aromat poate fi utilizata in prepararea ceaiurilor, sau, in cantitati mici, ca aromatizant in produse de patiserie si alte preparate (in diverse sosuri, salate, la friptura de vita, somon la gratar, friptura de pui etc).
Exista multe beneficii ale consumului de lavanda, aceasta planta avand o doza considerabila de vitamine si minerale.
Calorii si grasimi
A include lavanda in alimentatie presupune a consuma o planta saraca in calorii si grasimi si cu o aroma florala placuta. Fiecare 100 gr. de lavanda introduce 49 de calorii in dieta, precum si 1 gr. de grasime.
Vitamina A
O “portie” de lavanda contine 287 de unitati de vitamina A, dintr-un total de 5.000 de unitati necesare organismului zilnic. Vitamina A continuta in acest aliment floral este benefica pentru sanatatea ochilor. Ea previne aparitia cataractei si a degenerarii oculare provocate de inaintarea in varsta, precum si orbirea, uscaciunea ochilor si infectiile. De asemenea, mentine sanatatea pielii si a membranelor mucoase.
Calciu
Lavanda mai contine 215 mg de calciu la o portie de 100 de grame. Ca si regula generala, organismul necesita 1.000 de mg/zi din acest mineral, desi, pe masura ce imbatranim, doza necesara creste la 1.200 mg sau mai mult. Calciul din lavanda sporeste rezistenta oaselor, prevenind in felul acesta osteoporoza. Poate fi un bun adjuvant al simptomelor asociate cu sindromul premenstrual, conform studiilor Universitatii medicale americane din Maryland.
Fier
Consumul de lavanda sporeste doza de fier din organism. O “portie” contine 2 mg de fier, ceea ce inseamna o treime din doza zilnica recomandata. Fierul ajuta la producerea hemoglobinei sanguine. Fara cantitati adecvate de fier in dieta, se poate dezvolta anemia, o afectiune ale carei simptome sunt oboseala si slabiciunea.