Lavanda este o planta perena, deci nu intra in rotatia culturilor, traieste 15-25 ani, in functie de intretinere dar si in functie de soi, de calitatea materialului saditor – obtinut obligatoriu pe cale vegetativa, prin butasire.
Sfaturi utile pentru infiintarea unei culturi de lavanda
Recomandam infiintarea de culturi noi doar cu butasi obtinuti pe cale vegetativa, nu din seminte. Intre butasi si puieti exista diferenta nu numai in ceea ce priveste modalitatea de obtinere (primii sunt inmultiti, ceilalti sunt produsi), ci si diferenta de calitate, butasii pastrand caracteristicile genetice ale soiului, pe cand puietii din seminte pierd cu 35% din insusirile productive si tehnologice ale plantei-mama, prin degenerescenta (degenerare).
De aceea, butasii sunt considerati material saditor standard. Intrucat majoritatea rasadurilor ce se gasesc in vanzare sunt de fapt puieti obtinuti din seminte sfatul nostru este sa va informati bine inainte de achizitie.
Diferenta de calitate genetica se reflecta si in diferenta de rezistenta in timp a culturii (din puieti: 7-10 ani iar din butasi: 15-25 ani), dar si in diferenta de productivitate si profit: plantele obtinute din butasi produc mai mult cu aprox. 1000 kg/ha/an inflorescente, cu 3,3 tone/ha/an floare cu tija, cu 53 litri/ha/an ulei de lavanda (adica cu 89,4% mai mult ulei decat plantele obtinute din puieti diferenta de venit din ulei ar insemna 4.200 euro/ha/an – la o medie de 80 euro/litru ulei).
Materialul saditor obtinut pe cale generativa, deci din seminte, pierde din calitatile genetice ale plantelor-mama, fapt pentru care nu rezista decat 7-10 ani. Este principalul motiv pentru care recomandam butasii obtinuti pe cale vegetativa.
Spre deosebire de culturile traditionale, sezoniere, care presupun an de an reluarea de la zero a procedurilor initiale (arat, discuit, frezat, semanat), cultura de lavanda se infiinteaza o data la 15-25 ani (in functie de soi).
Alegerea soiului cu randament maxim in functie de produsul finit pe care doriti sa il valorificati este primul pas inainte de infiintarea unei culturi de lavanda. Dupa ce ati luat o decizie in privinta soiului de lavanda, trebuie sa va faceti un buget luand in considerare factori precum: teren (arenda, achizitie sau proprietate), cost lucrari (lucrari teren inainte de plantare, plantare si intretinere), cost butasi (in functie de suprafata viitoarei plantatii de lavanda, noi recomandam 18.000 butasi/ha).
Monetizarea unei culturi de lavanda
Lavanda se poate monetiza prin mai multe metode:
planta verde se poate vinde catre distilerii care fac uleiuri
planta uscata de cultivator se poate vinde catre producatorii de ceaiuri sau în industria alimentara
se poate face ulei care mai apoi sa fie vandut companiilor de cosmetica, farmaceutica (care folosesc ulei BIO), magazinelor care imbuteliaza si vand sticlute mici de ulei, in industria alimentara, aromaterapie
firme de decoratiuni si cu profil peisagistic
apicultura, mierea de lavanda fiind una dintre cele mai scumpe
companii de produse cosmetice si de infrumusetare
Uleiul volatil de lavanda este de departe cea mai avantajoasa metoda de valorificare a culturii, insa pentru a maximaliza randamentul trebuie sa alegeti un soi de lavanda care produce floare bogata in ulei. Noi recomandam Lavandula X intermedia Grosso, deoarece este un hibrid de provenienta franceza care in medie poate da un randament anual de 350/400 kg ulei/ha.
In momentul de fata S.C. Biolavanda S.R.L. comercializeaza doua soiuri de butasi : Lavandula X intermedia Grosso si Lavandula Angustifolia Blue Scent.
Vindem butasi de lavanda atat in cantitati mici cat si mari, butasii sunt obtinuti prin butasire ( nu prin seminte,) aclimatizati si inradacinati, ideali pentru culturi sau amenajari. Pretul unui butas difera in functie de soi, cantitate si dimensiunea rasadului.