In industria farmaceutica lavanda este folosita pentru tratarea anumitor afectiuni (uleiul volatil prezinta actiune carminativa, sedativa si de calmare a sistemului nervos central, florile folosite sub forma de ceaiuri sau in preparate au actiune antiseptica, cicatrizanta etc).
Lavanda este o planta aromatica folosita în tratarea a peste 100 de boli. Uleiul volatil contine linalool, geraniol, nerol, lavandulol, tanin, cumarine, principii amare, rasini, pectine etc.
Florile au numeroase intrebuintari. Ceaiul de lavanda, de exemplu, imbunatateste digestia, indeparteaza crampele si senzatia de voma, ajuta la reglarea hipertensiunii arteriale si alunga durerile de cap, in special pe cele cauzate de insolatie, combate starile de anxietate si depresie. Pentru proprietatile sale antiseptice si dezinfectante, uleiul de lavanda se folosea, in timpul Celor Doua Razboaie Mondiale, la ingrijirea soldatilor raniti si sterilizarea echipamentului medical.
Intrebuintari Lavanda in Medicina Naturista
Uleiul de lavanda este cunoscut pentru proprietatile lui calmante si relaxante si a fost utilizat pentru alinarea insomniei, anxietatii, a depresiei si stresului. S-a mai dovedit eficient pentru aproape toate felurile de afectiuni, de la dureri la infectii.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, au descoperit ca uleiul de lavanda este letal pentru tulpinile patogenice ale pielii cunoscute ca dermatofite, cat si pentru diferite specii de Candida.
Studiul, publicat in Jurnalul de Microbiologie Medicala, a precizat ca uleiul de lavanda omoara fungii prin deteriorarea peretilor lor celulari (un mecanism prezent si in cazul bacteriilor si virusilor). Partea cea mai buna este ca acest ulei nu produce rezistenta in timp, spre deosebire de antibiotice.
Preparate naturiste pe baza de lavanda pentru uz intern:
Dischinezie biliara. Datorita principiilor sale active amare, lavanda mareste secretia de bila si ajuta la evacuarea ei, calmand durerile abdominale si activand digestia. Se recomanda utilizarea lavandei sub forma de pulbere, administrata pe stomacul gol, cate o lingurita – de patru ori pe zi.
Imbunatatirea digestiei, prin stimularea motilitatii intestinului si productiei de bila si sucuri gastrice, in tratamentul durerilor de stomac, a indigestiei, flatulentei, colicilor, vomei si diareei.
Adjuvant in afectiunile urinare. Stimuleaza producerea urinei, previne cistita (inflamarea vezicii urinare) si alina crampele asociate.
Depresia, anxietatea – in cazurile usoare se ia lavanda sub forma de tinctura – 1 lingurita dizolvata in jumatate de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi, in cure de lunga durata (3 luni minimum). Uleiul volatil de lavanda se administreaza in depresiile si crizele de anxietate severe: doua picaturi de ulei volatil amestecate cu putina miere se iau de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Studiile realizate pana in prezent au demonstrat ca exista o anumita selectivitate a pacientilor tratati cu aceasta planta, unii neavand o reactie speciala la uleiul volatil, in timp ce la altii s-a observat o ameliorare clara a starii launtrice, ameliorare tradusa prin reducerea sensibilitatii psihice, estomparea fricilor si angoaselor, reaparitia dorintei de viata.
Aritmie cardiaca, adjuvant in ischemia cardiaca aparuta pe fond de stres. Lavanda este prin excelenta o planta antistres, motiv pentru care, administrata in cure de lunga durata, amelioreaza si, gradat, conduce la vindecarea bolilor produse de acesta. In problemele cardiace s-a observat o actiune deosebit de favorabila a tincturii de lavanda, care actioneaza direct la nivelul sistemului nervos central. Se administreaza de trei-patru ori pe zi cate o lingurita de tinctura diluata in jumatate de pahar de apa.
Viermi intestinali, infectii cu protozoarul Giardia lamblia. Se combina in proportii egale tinctura de lavanda, de pelin si de cimbru (toate tincturile se prepara la fel ca cea de lavanda). Se ia din aceasta combinatie de tincturi cate o lingurita diluata in putina apa, de patru ori pe zi, inainte de masa. O cura dureaza minimum doua saptamani. Acest tratament este eficient atat singur, cat si in combinatie cu remediile alopate, a caror eficienta o mareste.
Dureri de cap, migrena, ameteala. Ca remediu de urgenta se iau 1-2 picaturi de ulei volatil de lavanda cu putina miere. Ca tratament pe termen lung se recomanda pulberea de lavanda: o lingurita de patru ori pe zi, administrata pe stomacul gol.
Preparate naturiste pe baza de lavanda pentru uz extern:
Adjuvant in pneumonie si bronsita cronica. La 4 linguri de lavanda proaspat macinata se adauga apa, amestecand progresiv, pana cand se formeaza o pasta, care se inveleste in tifon si se aplica pe piele. Deasupra cataplasmei se pune o sticla cu apa fierbinte si se acopera cu o patura, ca sa pastreze caldura. Cataplasma se tine minimum o jumatate de ora.
Contra paduchilor si a altor insecte parazite se utilizeaza 3-4 picaturi de ulei volatil de lavanda care se amesteca cu o lingurita de otet si se aplica pe par (sau pe zona afectata), dupa care capul se acopera pentru cateva ore. Se aplica tratamentul 7-10 zile la rand.
Pentru cresterea parului. Se face un masaj la radacina parului cu otet de lavanda obtinut prin macerare. Conform Bazei de Date Cuprinzatoare a Leacurilor Naturale/Natural Medicines Comprehensive Database (NMCB) lavanda se poate dovedi eficienta in tratarea alopeciei areata (boala autoimuna ce se manifesta prin pierderea parului in diferite zone “spontane”) si sporirea cresterii parului cu pana la 44% chiar dupa doar sapte saptamani de tratament.
Intretinerea pielii uscate. Imediat dupa baie se aplica uleiul gras de lavanda (obtinut prin macerarea plantei in ulei de floarea-soarelui) pe toata pielea, facandu-se in acelasi timp un masaj usor. In cazul eczemelor uscate sau tumefactiilor produse de loviri: se aplica uleiul gras de lavanda pe zona afectata de 3-4 ori pe zi.
Uleiul de lavanda poate fi utilizat si la:
Alinarea durerii. Prin masaj cu ulei de lavanda pe zona afectata se pot usura senzatiile dureroase sau muschii incordati, durerile articulare si reumatismul, luxatiile, durerile de spate si lumbagoul.
Amelioreaza diferite afectiuni ale pielii precum acneea, psoriazisul, eczemele si ridurile.
Datorita proprietatilor cicatrizante, favorizeaza vindecarea ranilor, taieturilor si arsurilor.
Lavanda este eficienta si impotriva muscaturilor de insecte si a mancarimilor pielii. Este un anti-inflamator natural, deci ajuta la reducerea mancarimilor, umflaturilor si rosetii.