Lavanda se cultiva pentru inflorescentele sale bogate in ulei volatil (0.7 – 3.8% in inflorescente proaspete, in functie de soi). Preturile de cumparare ale uleiului de lavanda pornesc de la 70 de euro/litru. De pe un hectar de lavanda se pot obtine anual 100 de litri de ulei in cazul lavandei traditionale sau chiar 400 litri in cazul soiului lanvandin intermedia x grosso.
Uleiul de lavanda poate fi utilizat ca aromatizant puternic in parfumerie si cosmetica fiind utilizat intr-o gama diversificata de lotiuni, uleiuri, creme, parfumuri, sapunuri etc., dar si in industria farmaceutica pentru tratarea anumitor afectiuni avand un efect sedativ, antispastic, antiseptic, hipotensor, diuretic, sudorific, antiinflamator si cicatrizant, dar si capacitatea de a preveni si trata numeroase afectiuni de natura fizica si emotionala.
Totodata, cultivarea lavandei se face si in scopul obtinerii de produse insectifuge, deoarece florile alunga tantarii, moliile (exista pe piata numeroase produse anti-molii care inclusiv parfumeaza hainele).
Care sunt metodele de distilare ale lavandei?
Uleiul volatil de lavanda se poate obtine prin distilarea inflorescentelor lavandei, intr-un cazan special utilizand urmatoarele metode:
Distilarea cu abur: materia prima se va pune intr-un cazan uscat. Prin instalatii speciale, aburii sunt produsi in afara cazanului, introducandu-se apoi sub materia prima din cazan.
Distilarea cu abur si cu apa: apa va fi adaugata in cazan, dar sub materia prima. In acest fel aburii vor trece initial prin apa, apoi prin materia prima de unde vor prelua uleiul volatil.
Distilarea in apa: materia prima va fi in totalitate acoperita cu apa. Incalzirea poate fi efectuata la foc direct sau la aburi.