Cultivarea lavandei se poate face pentru obtinerea de plante ornamentale si aromatice, dar si pentru valoarea ei ca planta antierozionala, pe pante abrupte, insorite, calcaroase.
Lavanda nu are cerinte ridicate fata de temperatura. In perioada lunilor de iarna, unele soiuri de lavanda rezista si la temperaturi de -15 grade in iernile fara zapada si pana la -35 de grade sub patura de zapada.
Plantele tinere suporta dupa rasarire temperaturi de -8 grade. Plantatiile situate in zone cu temperaturi medii zilnice ridicate (peste 20 de grade Celsius) se maturizeaza timpuriu.
In ceea ce priveste umiditatea, lavanda este mai putin pretentioasa, suportand bine seceta, datorita sistemului radicular foarte bine dezvoltat.
Lavanda este o planta iubitoare de lumina, plantele crescute in locuri insorite avand tufe mari si acumuland mult ulei volatil.
Nu are cerinte ridicate fata de sol, reusindu-se o cultivare foarte buna pe soluri foarte diferite, nisipoase, calcaroase sau chiar stancoase. Este foarte important ca solul sa aiba un pH cu valori cuprinse intre 6,5 si 7,5.
Nu se recomanda cultivarea lavandei pe solurile reci, cu exces de umiditate si apa freatica la mica adancime.
Cele mai favorabile zone de cultura se intalnesc in Campia Timisului, Dealurile Vestice, Campia Olteniei, Campia Burnazului, Campia Baraganului, Podisul Dobrogrei, Podisul Transilvaniei.
Lavanda este o specie perena si se poate cultiva pe acelasi loc timp de 8-20 ani. Ea ajunge la maturitate abia in al treilea an de la cultivare.
Plantarea butasilor se face primavara in lunile martie-aprilie sau toamna in lunile octombrie-noiembrie.
Butasii de lavanda se recomanda a se sadi la o distanta de aproximativ 40-50 de centimetri unii de ceilalti, respectiv de 100-120 de centimetri intre randuri.
Pentru o productivitate ridicata se recomanda utilizarea gunoiului de grajd, foarte bine fermentat si aplicat uniform, care contribuie la dezvoltarea masei vegetative si la cresterea continutului de ulei volatil.
Recoltarea lavandei se face manual, prin secerare sau mecanizat, in luna iunie si septembrie.
Ce trebuie sa stiti despre cultura lavandei:
Fara o experienta in domeniu, este recomandat sa incepeti cu o suprafata mica (30-50 ari), astfel incat sa va obisnuiti cu procedurile de cultivare.
Se recomanda plantarea butasilor pe un teren inclinat. Solul nu trebuie sa balteasca de apa, inundatiile fiind cel mai mare pericol pentru culturile de lavanda
Este foarte important ca solul sa aiba un pH cu valori cuprinse intre 6,5 si 7,5
Plantarea butasilor se face primavara in martie-aprilie sau toamna in octombrie-noiembrie
Butasii de lavanda se vor sadi la o distanta de aproximativ 40-50 de centimetri unii de ceilalti, respectiv de 100-120 de centimetri intre randuri
Plantatiile situate in zone cu temperaturi medii zilnice ridicate (peste 20 de grade Celsius) se maturizeaza timpuriu
Recoltarea lavandei se face manual, prin secerare sau mecanizat, in luna iunie
Lavanda ajunge la maturitate abia in anul trei
De pe un hectar de lavanda se pot obtine anual 65-100 de litri de ulei (lavanda traditionala) sau chiar peste 400 litri (lanvandin hibrid intermedia x grosso)
In Romania este omologat ierbicidul Gesagard 50 (in doze de 8 – 10 kg/ha). Acesta se poate aplica in lunile octombrie si noiembrie sau la sfarsitul lunii februarie, inainte ca planta sa inverzeasca